Tuesday, July 8, 2014

PENGENALAN DIRI
Assalamualaikum
Memulakan bicara di blog baru ini dengan berkenalan, siapa saya;
Nama: Khairani Zuhran binti Mohd Nor
Tinggal sekarang: Sungai Petani
Pekerjaan sekarang: Kilang, Regulatori Department
Asal: Teluk Intan Perak
Kelulusan: Ijazah Komunikasi, USM
Status: Berkahwin, anak 3 (seorang perempuan, 2 lelaki)
Kegemaran: Membaca buku, resepi/ masakan, Motivasi, Agama
Walaupun saya berkelulusan komunikasi tetapi menulis bukan lah satu perkara mudah setelah ditinggalkan hamper 11 tahun. Sejak berkahwin dan bertukar kerja dari Kuala Lumpur ke Kedah, menulis bukan lah satu rutin harian. Skil dan kemahiran yang dituntut serta merta hilang sedikit demi sedikit bila kurangnya praktis. Satu kerugian yang amat saya kesali sekarang ini.
Namun, bak kata ibu satu masa dulu (al fatihah untuk arwah ibu saya), “alah bisa tegal biasa”. Sesuatu yang diamalkan dan diteruskan akan menjadi perkara mudah juga nanti.  Jadi bila memulakan sesuatu itu harus teruskan sampai boleh.
Disebabkan ingatan kata-kata ibu itu, saya cuba mengorak langkah baru dengan memasuki program Akademi Bekerja di rumah (ABDR) bersama Puan Normi Yusof. Moga dengan tunjuk ajarnya, saya mampu belajar selok belok perniagaan dengan betul.
Atau mungkin akhirnya dapat merealisasi impian untuk menjadi seorang yang Berjaya. Nekad untuk memulakan perniagaan sebenarnya sudah lama terperap dalam kepala tetapi terhenti sekerat jalan disebabkan perkara tertentu yang tak dapat dielakkan.
Kini apabila anak-anak sudah semakin besar dan bersekolah, kian nekad pula saya merubah hidup. Keperluan anak-anak semakin terbatas apabila kesibukan bekerja mengambil lebih banyak masa saya daripada bersama mereka.  Terasa bersalah pula bila di waktu mereka memerlukan perhatian, saya tidak dapat bersama mereka.
Insya Allah dengan terlorongnya ke bidang ini, akan dapat saya luangkan masa bersama mereka satu hari nanti. Moga Tuhan permudahkan urusan kita di sini. Amin.

No comments:

Post a Comment